Om man vill gifta sig utomlands med en utländsk medborgare finns det några alternativ att välja på. Somliga länder har svenska myndigheter, såsom en svensk ambassad, ett konsulat eller Svenska kyrkan. Tjugo av Sveriges ambassader världen över har vigselrätt.
Både ambassader och konsulat hanteras av utrikesdepartementet. Precis som när man gifter sig i Sverige krävs det ett intyg om hindersprövning om man ska gifta sig inför en svensk myndighet.
Ett annat alternativ är att gifta sig inför en utländsk myndighet, vilket ofta kräver ett äktenskapscertifikat. För att man som svensk ska få ett äktenskapscertifikat måste man uppfylla samma krav som för en hindersprövning, det vill säga att man är myndig, ogift och att den man ska gifta sig med inte är nära släkt (ej helsyskon eller barn/förälder).
Men hur vet man om vigseln sedan kommer godkännas av Skatteverket och vilka dokument behöver man för att få gifta sig utomlands? Det är en hel del man bör tänka på. Läs vidare för mer information om hur man går tillväga utanför rikets gränser för ett lyckat giftermål med en svensk eller utländsk medborgare.
Om man ska gifta sig med icke svensk medborgare
Det finns inget snabbt svar på vad som gäller när en svensk ska gifta sig utomlands med en person som inte är svensk medborgare. Alla länder har olika regler och det bästa tipset vi kan ge är att kontakta den myndighet där man planerar att gifta sig, samt Skatteverket i Sverige, eftersom de måste godkänna vigseln i efterhand för att den ska bokföras.
Räkna med att det kan bli en del pappersarbete vid giftermål inför en utländsk myndighet, oavsett om det rör sig om en vigsel mellan en svensk och en utländsk medborgare eller två svenska medborgare.
Svensk vigsel för utländska medborgare
Det går bra att gifta sig i Sverige med en utländsk medborgare, men det kräver att båda makar gör en hindersprövning om de ska ingå äktenskap inför en svensk myndighet. Efter en lyckad hindersprövning får man ett intyg för hindersprövning och ett vigselintyg, som sedan lämnas in till vigselförrättaren.
Detta gäller oavsett om man ska gifta sig borgerligt eller kyrkligt. Syftet med en hindersprövning är att bevisa att båda parter är myndiga, ogifta och ej nära släkt (ej helsyskon eller barn/förälder).
Hur länge måste man då vara gift för att få uppehållstillstånd? Man behöver faktiskt inte vara gift i detta fall, utan det kan räcker att man har ingått partnerskap eller har varit sambo med någon som nu bor i Sverige. Det finns däremot försörjningskrav och bostadskrav som måste uppfyllas av partnern som är bosatt i Sverige. Bostaden måste ha en viss storlek och standard för att myndigheterna ska anse att det är hållbart på lång sikt, i kombination med ett försörjningskrav som ska täcka bostad, mat, kläder och hygien.
För 2023 är normalbeloppet 9 445 kronor för sammanlevande makar eller sambor. Det tillkommer ytterligare betalningskrav för barn, vilket stiger stegvis i takt med deras ålder.
Beställ ett äktenskapscertifikat för vigsel utomlands
De flesta länder kräver ett äktenskapscertifikat för att man som svensk medborgare ska få gifta sig inför deras myndighet. Det är en individuell handling som helt enkelt bekräftar att du har rätt att gifta dig utomlands och innehåller uppgifter om båda makarna. Äktenskapscertifikat ges bara till svenska medborgare.
Om du bor i Sverige lämnar du in en ansökan till Skatteverket och om du är bosatt i utlandet vänder du dig till närmaste svenska ambassad eller konsulat.
10 tips för ett lyckat giftermål utomlands
- Kom ihåg att det tar cirka två veckor att göra en hindersprövning och intygen är giltiga i fyra månader.
- Vid giftermål inför svensk myndighet, kontakta ambassaden, konsulatet eller kyrkan i god tid för att boka tid. Fråga när de behöver ha era intyg för hindersprövning och vigselintyg, samt huruvida de rapporterar er vigsel till Skatteverket.
- Anmäl eventuella ändringar av efternamn till Skatteverket, vilket går att göra både före eller efter vigseln.
- Tänk på att olika myndigheter har olika regler och det varierar även mellan olika svenska myndigheter, såsom konsulat och ambassader. En bra tumregel är att inte ta någonting för givet.
- Prästen måste ha vigselrätt i det land där ni vill gifta er och regler för vigslar varierar från land till land.
- Notera att det inte räcker att gifta sig i Sverige eller utomlands med en utländsk medborgare för att den utländska personen ska få uppehållstillstånd i Sverige.
- Om Svenska kyrkan inte finns i det land där ni vill gifta er kan man efterfråga kyrklig välsignelse över ett borgerligt äktenskap i efterhand. Då får man tillhandahålla pass, vigsel- eller partnerskapsbevis och ifylld blankett för kyrklig välsignelse.
- En smart lösning kan vara att använda sig av en resebyrå med erfarenhet av bröllop, så kan de hjälpa er på traven.
- Boka en bröllopsfotograf i god tid, som är erfaren och har goda referenser. Gärna med en personlig koppling så ni vet att bilderna blir fantastiska.
- Det sista tipset är att vara ute i god tid med allting och att ha en plan b där det är möjligt. Ibland kan det uppstå förseningar och det är bättre att vara på den säkra sidan!