Om ni har tagit steget ända hit, stort grattis! Ni planerar att gifta er, lova varandra trohet och livslång kärlek. Numera finns det flera sätt att gifta sig, antingen på sedvanligt vis via så kallad kyrklig vigsel eller annan religös vigseltradition men desto vanligare har det blivit med borgerlig vigsel.
Med borgerlig vigsel menas i princip all vigsel som inte på något vis är kyrkligt eller religiöst förankrad.
I den här artikeln går vi igenom allt du behöver känna till om kyrkliga vigslar. Så hur går det egentligen till när man gifter sig i kyrkan? Vilka olika moment ingår och vilka ceder och traditioner är viktiga att ha med?
Så fungerar en kyrklig vigsel
Om ni bestämt er för en kyrklig vigsel så börjar man med att anmäla detta till sin församlings pastorsexpedition. De kontaktar en präst och bokar kyrkan efter era önskemål.
Till pastorsexpeditionen ska också intyget om hindersprövning lämnas, det får ni utfärdat hos Skatteverket. Innan själva vigseln träffar ni prästen för att gå igenom allt, presentera era önskemål och prata om vigselns innebörd.
Så hur väljer man präst?
Det vanliga är att man kontaktar den församling där man vill gifta sig och de hjälper till med att utse prästen för er vigsel. Men i vissa fall kan det gå att välja en präst som man redan har kontakt med och som kan ta sig an er vigsel. På Svenska kyrkans webbplats kan du läsa mer om valmöjligheter till präst och kyrka.
Att planera ett bröllop handlar inte bara om formaliteter – det finns massor av andra saker som också behöver ordnas. Klänningen, smokingen, ringarna, blommorna. Har ni exempel vid funderat över transport mellan vigsel och festlokal? Ska det finnas liveband, eller hur blir det med musiken?
Festlokalen kanske ska ligga i anslutning till kyrkan, eller åtminstone inte alltför långt bort. Bröllopstårtan måste beställas en tid i förväg, även annan mat. Ska det vara bordsplacering eller får gästerna sitta vart de vill? Om barn ska vara med, ska de då ha ett eget barnbord? Många frågor ska besvaras och allt tar tid, så se till att ha god planering. Läs mer om hur ni planerar bröllopet i vår planeringsguide.
Själva vigseln består av följande delar. Räkna med att vigseln tar ca. 45 minuter. Här kan du läsa mer om vigselprogram och hur ni kan skapa ert eget program.
- Klockringning som symboliserar vigselns inledning
- Inledningsmusik
- Prästen önskar deltagare välkomna med så kallade “samlingsord”
- Psalmläsning och inledningsord
- Bibelläsning
- Vigseltal
- Psalm/musik
- Tager du XXX til din make/maka
- Utväxling av vigselringar
- Tillkännagivandet
- Vigseltal
Vad kostar det att gifta sig i kyrkan?
Om ni är medlemmar i Svenska kyrkan så kostar det ingenting att vigas. Det räcker med att en av er är medlem för att det ska bli kostnadsfritt. Medlemskapet i Svenska kyrkan täcker kostnaderna för lokal, präst och musik.
Man kan gifta sig i kyrkan utan att vara medlem, men då kan det kosta upp emot 2000 kronor, det varierar mellan olika kommuner. Det som kan kosta är extra musik och speciell utsmyckning av kyrkan bland annat. Innan själva bröllopet kan det också vara bra att ha ett vigselsamtal med prästen för att gå igenom det praktiska. Ni kanske har frågor eller är tveksamma, därför rekommenderas ett sådant samtal. Där kan ni diskutera hur man gör med ringarna, blommorna, vart sitter man i kyrkan vid bröllop och vilka psalmer eller annan musik passar bäst. Ta även upp om någon ska hålla tal, spela musik eller något annat.
Läs mer om lämpliga psalmer för ert bröllop här!
Vigselceremonins tre scener
Under vigseln utspelar sig oftast tre scener, kantade av musik på in- och utvägen. Brudens vänner och släkt sitter på vänster sida i kyrkan och brudgummens till höger. Gästerna tar plats i kyrkan och inväntar vigselns början.
Hur många man får vara i kyrkan beror på kyrkans storlek så tänk på hur många ni kan bjuda. Det är en storslagen händelse, så se till att ha plats för alla ni vill. Med ett vigselprogram kan gästerna ha koll på vad som händer och i vilken ordning allt sker.
När gästerna satt sig tillrätta så väntar man en stund innan brudparet gör entré till storslagen musik. Hur man går in i kyrkan vid bröllop kan ske på lite olika sätt, antingen att bruden ensam går mot altaret och där möter upp brudgummen, men vanligast är att brudparet tillsammans går mot altaret och prästen.
I amerikanska filmer och serier ser man ofta brudens far som lämnar över bruden till sin blivande make, det sker inte så ofta här i Sverige. Att gå in sida vid sida visar att paret går in i äktenskapet tillsammans, som en symbol att de valt varandra frivilligt och att de vandrar till vigseln jämställda.
Först brukar kyrkomarskalkarna komma, sen brudnäbbarna. Brudparet kommer in med brudgummen till höger och bruden till vänster. Bakom bruden går tärnorna och bakom brudgummen går marskalkarna.
Brudparet stannar framför altaret medan följet bildar en halvcirkel. Vigselns första scen presenteras i form av att prästen berättar vad äktenskapet är och läser ur bibeln om kärlek och äktenskap. Läs mer om kärlekscitat och starka ord om kärlek här!
Under den andra scenen är brudparet delaktiga i frågor och svar till varandra. Blombuketten lämnas till tärnan och ringväxlingen sker. Det kan ske på olika sätt; man kan överlämna ringen till prästen först, eller ge varandra sina ringar.
Ibland kan en bestman eller ett barn överlämna ringen. Prästen läser upp löften innan ringväxlingen sker. I vigselns tredje scen tar brudparet emot en förbön och ibland ett tal av prästen. Församlingen ber tillsammans Herrens bön och de mottar välsignelsen av prästen. Därefter vänder sig brudparet mot sina gäster som nygifta och gratuleras av nära och kära ute på kyrkbacken.
Efter vigseln är det vanligt att ha fest eller mottagning någonstans, där firandet bestäms av er. Allt från lokal, till musik och mat. Låt festen bli början på ett storslaget äventyr, där ni som nygifta har huvudrollerna.