Att planera bröllop kan väldigt snabbt bli en väldigt dyr historia och den största kostnaden är sällan vad man tror. Bröllopsklänningar och vigselringar i all ära, men det är ofta kostnaden för mat till ditt bröllop som väldigt snabbt kan skena iväg.
Man brukar i snitt räkna med att spendera mellan 1000-2500 kronor per kuvert, men denna kostnad kan självklart svänga både upp och ner beroende på flera olika faktorer. Lyckligtvis finns det en hel del du kan göra själv för att dra ner denna kostnaden när du väljer mellan bröllopsmenyer till er stora dag.
Ni kan enkelt skapa en snygg och stilren meny som passar ert bröllop. På så vis kan ni spara pengar och få en meny med er egna design. Zazzle har snygga bröllopsmenyer som man enkelt kan anpassa med sin egna information, fonts och färger. Menyerna skickas hem precis som en vanlig försändelse. Här finner du mer information om Zazzles mallar för bröllopsmenyer.
Något som kan vara lätt att glömma bort är att när du planerar din bröllopsmiddags meny så behöver du inte bara välja maten självt utan också hur den serveras till dina gäster. Vill ni duka upp en buffé eller föredrar ni att varje gäst serveras individuellt vid bordet?
Även detta kan påverka matkostnaden för ert bröllop. Om ni planerar att servera alkohol så kan det också vara en bra idé att fundera över om ni vill ha en öppen bar eller om ni föredrar att den serveras på annat sätt.
Så väljer ni mat och sätter menyn till bröllopet
Kanske en av de viktigaste sakerna att komma ihåg när du planerar menyn är att detta trots allt är eran dag. Därför bör också menyn vara något som ni själva tycker om och känner representerar er som ett par.
Självklart ska det också vara något som även era gäster kommer att tycka om. Men om ni lägger allt för stort fokus på att göra alla nöjda så kommer ni göra er planering mycket svårare än vad den behöver vara. Idag finns det så många olika dieter och matpreferenser att det tyvärr är närapå omöjligt att göra alla nöjda.
Som regel brukar man satsa på att skapa tre olika alternativ, varav ett av dem är vegetariskt eller veganskt. Skulle det vara så att någon av dina gäster har någon form av allergi eller intolerans så är det också möjligt att anpassa någon av maträtterna utefter gästen ifråga.
För att vara på den säkra sidan så är det alltid bäst att kontrollera detta med dina gäster på förväg och informera den som är ansvarig för din mat i god tid innan bröllopet.
Om du håller hårt i slantarna och försöker att hålla din bröllopsdukningsbudget så låg som möjligt så kan det löna sig att dels hålla koll på vad för typ av mat som är i säsong under ditt bröllop men även vad för slags mat som staden är känd för där du planerar att hålla ditt bröllop.
Du kan till exempel få ett mycket bättre pris på till exempel svamp eller sparris när det är säsong än under andra tider på året. Detsamma gäller om du väljer till exempel lamm om ditt bröllop äger rum på Gotland eller varför inte skaldjur om ni håller till på västkusten? Planerar ni att hålla ert bröllop utomlands så finns det självklart även där många andra alternativ beroende på destination.
Hur ska maten serveras?
Rent traditionellt brukar bröllopsmaten bestå av en tre eller fyrarätters meny som serveras direkt till varje gäst direkt vid bordet. Alla rätter från förrätten till bröllopet och till efterrätten läggs upp och serveras individuellt av servitörer.
Fördelen här är att alla gäster blir serverade lika stora portioner av allt och på samma gång. På så sätt behöver du inte oroa dig för att någon ska bli utan mat eller att maten ska hinna bli kall innan varje gäst hinner äta. Nackdelen är att det ofta kan bli väldigt dyrt då du behöver anlita flera servitörer för att se till att dels maten blir serverad men även att samtliga tallrikar städas bort mellan varje rätt.
Ett annat ofta billigare alternativ är att arrangera en bröllopsbuffe. Istället för att lägga pengar på servitörer så kan gästerna istället gå själva och plocka den mat de vill ha från ett buffebord.
På detta sätt så kan du ofta erbjuda flera olika rätter för gästerna att välja bland vilket innebär att alla kan få något som de tycker om att äta. Nackdelen är dels att det lätt kan bli långa köer men även att vissa väljer att plocka mer mat än beräknat vilket kanske kan sluta med att någon annan får äta mindre.
Ett annat alternativ som blivit allt vanligare är ett slags mellanting mellan bordsservering och buffé där all maten serveras på stora brickor direkt till varje bord. På så sätt så slipper man köerna och alla gäster kan komma igång och äta direkt.
Genom att skicka maten mellan varandra så kan det också hjälpa till att bryta isen mellan gästerna. Nackdelen är att det väldigt lätt kan bli stökigt när gästerna serverar sig själva. Precis som med buffén så är det också lätt hänt att någon gäst tar åt sig mer av maten vilket kan sluta med att någon blir utan.
Medan den traditionella bordsserveringen fortfarande är väldigt vanligt på bröllopsmiddagen så finns det idag nästan ingen gräns för vad ni kan välja att göra på er speciella dag. Till exempel är det allt vanligare att använda sig av foodtrucks där gästerna själva kan välja den mat de vill ha. Eller varför inte servera er bröllopsmiddag hemma om ni vill spara lite extra pengar?
Ha dock i åtanke att ni som brudpar kommer att ha fullt upp ändå utan att behöva oroa er för att laga och servera maten själva. Men om ni har någon vän eller släkting som är villig att hjälpa till så kan det vara ett bra alternativ.
Slutligen så är det också bra att komma ihåg att man inte behöver vara så traditionell på sin bröllopsdag om man inte vill. Om ni föredrar grillat i trädgården framför lyxmat på Grand Hotell så finns det inget som säger att ni inte kan göra det istället. Det är ju trots allt er dag och man gifter sig ju (förhoppningsvis) bara en gång i livet!
Läs även: Bordsplacering vid bröllop så gör man!