Det finns många sätt att gifta sig på, men det är sällan man väljer att fira sin speciella dag utan en fin bröllopstårta. Huruvida den är hembakad eller från ett konditori, vegansk eller ej, hög eller låg, enkel eller intrikat, det är en smaksak.
Om man vill och har tid att baka sin egen bröllopstårta så är det enklare än någonsin idag. Internet är fullt av smarta hjälpmedel, smarriga recept, bra guider och tips. Det finns till och med kurser man kan gå på nätet för att lära sig hur proffsen gör det.
Genom att baka tårtan steg för steg och frysa in fyllningar, tårtbottnar och garneringar kan man planera tårtbaket väl och undvika sista-minuten-kaos. Men det är nog bäst att man bakar ett par tester i god tid innan den stora dagen för att vara säker på att själva bröllopstårtan blir en riktig succé.
Vad kostar en bröllopstårta?
En tårtbit kan kosta allt från 40–150 kronor per bit. Det är som med bröllopsbuketter och allt annat bröllopsrelaterat; det beror på vad man vill ha. Priset per bit ökar om man vill ha flera våningar, tjusiga detaljer och speciella smaker. Det kan också kosta mer om man bor i till exempel Stockholm där priserna är högre.
Rent generellt kan man förväntas betala mer för just en bröllopstårta jämfört med en tårta till ett dop eller ett kalas. Det kan därmed löna sig att beställa en mer generell tårta och sedan köpa utsmyckningar separat och dekorera tårtan hemma.
Hemkörning kostar också extra, så om man planerar upphämtningen i förväg på ett smidigt sätt är det också en kostnad man kan undvika. Vi vet hur svårt det kan vara att få pengarna att räcka till månaderna inför ett bröllop och delar gärna med oss av tips på hur ni kan spara några extra slantar.
Budgettips: Om det är så att man har en tight budget men ändå drömmer om en spektakulär bröllopstårta kan man leta runt efter en konditor som är villig att skära lite tunnare tårtbitar så att exempelvis en 25-bitars tårta räcker till 30 personer.
Fina dekorationer och spännande smaker
Vi tänker ofta på bröllopstårtan från tre olika perspektiv: pris, smak och utseende. Utmaningen är att hitta en balans som känns helt rätt för både bruden och brudgummen.
Vi har pratat om priset, men hur ska man dekorera tårtan och vilka smaker passar på ett bröllop? Det finns så mycket härligt att välja på! Här kommer några favoriter med en blandning av klassiska och unika smaker:
- Hallon och choklad
- Blåbär och vitchoklad
- Jordgubbe och nougat
- Maräng med bär och nötter
- Valnöt, banan och kaffe
- Jordnötter och choklad
- Jordgubbe, lime och mynta
- Pistagemarängtårta med pistagekräm och jordgubbar
- Tårta med citronfromage och björnbär
- Macarontårta i vackra pastellfärger
- Lyxig morotskaka med färskostkräm och lime
- Somrig tårta med vodka, jordgubbar och fläder
- Cheesecake med Amarula och jordgubbar
- Croquembouche dekorerad med rosor
- Vaniljkräm med rårörda skogsbär och citronmousse
- Marsipantårta med sylt
När det kommer till dekoration och utseende finns det knappt några gränser för vad som är möjligt idag, men en bra generell regel är att låta utsidan reflektera tårtans smaker.
Det blir fel om tårtan är dekorerad med jordgubbar på toppen om tårtan inte smakar jordgubbe, eftersom man automatiskt förväntar sig det. Så om det är citronkräm i tårtan, dekorera med citronskivor. Om det är bär eller nötter, se till att det syns direkt när man tittar på tårtan.
Dekorationen kan också användas för att förbereda gästerna på oväntade smaker, som till exempel passionsfrukt och maräng, så att de slipper gissa när de tuggar!
Men när det kommer till form och höjd får man göra som man vill. Där kan priset komma in och sätta gränser istället, eftersom det blir dyrare ju mer komplicerat man vill göra det.
Det går givetvis snabbare att göra en bröllopstårta som är enkel. Vad sägs om en “cake pops cake” till exempel? Unikt, kul och lättare i magen. Inte så lätt att skära dessvärre, vilket är en härlig tradition för bröllopsparet.
Så hittar ni rätt tårta till bröllopet
Det svåra med en bröllopsbudget är att det finns så många alternativ beroende på hur mycket man vill spendera, vilket hela tiden måste balanseras mot vilka krav man har. Det är en kontinuerlig kompromiss och balansgång, så länge man inte har antingen noll krav eller en oändlig budget!
Så när vi får in förfrågningar i stil med “Vad kostar en bröllopstårta för 50 personer?” är det alltid svårt att ge ett rakt svar. Det bästa tipset vi kan ge är att ni tar kontakt med några lokala konditorier och kollar med butiker som ICA för att se vilka alternativ som finns. Sedan får man prata sinsemellan som par och komma fram till något som båda känner sig nöjda med. Klicka här för att läsa mer om vad ett bröllop kostar.