Vad kostar ett bröllop i genomsnitt?

Vad kostar ett bröllop i genomsnitt?

Hur mycket det kommer att kosta att förverkliga drömmarna
Elínrós Díanadóttir
Elinros
Share
Uppdaterad den 10 augusti, 2023

När man är nyförlovad och dagdrömmer om den magiska bröllopsdagen kanske det allra sista man vill tänka på är hur mycket det kommer att kosta att förverkliga drömmarna.

Men förr eller senare måste man landa med båda fötterna på jorden och ta itu med de praktiska detaljerna. Så, vad kostar ett bröllop i Sverige i genomsnitt?

Bröllopsbudgetar av alla tänkbara storlekar

Eftersom det finns så många olika typer av bröllop, såsom trädgårdsbröllop, herrgårdsbröllop och enkla bröllop, finns det bröllopsbudgetar av alla tänkbara storlekar. I snitt brukar man säga att det kostar mellan 40 000 kr – 90 000 kr att ha ett bröllop med 100 gäster för mat, dryck, lokal och service personal.

Sedan tillkommer kostnader för fotograf, kläder, ringar, blommor, underhållning, tryck, styling, gåvor till gäster, hotellövernattningar, med mera. Den genomsnittliga kostnaden för vigselringar är exempelvis 10 000 kr per ring.

Hur mycket kostar ett bröllop enligt Swedbanks Institut för privatekonomi? Deras siffror visar att svenskarna lägger i snitt 59 000 kr på sina bröllop, medan 11% tar i lite extra och spenderar över 110 000 kr totalt. Kostnaderna kan snabbt dra iväg, vilket går att motverka med bra planering, kontinuerlig research och genom att vara försiktig med alla utgifter (många bäckar små).

Underskatta inte betydelsen av en bröllop budget

En sak är säker: ni kommer att behöva en ordentlig budget för att undvika att utgifterna drar iväg snabbare än ni hinner säga ”konfetti”. Den största utgiften är bröllopsfesten, vilket inkluderar kuvertkostnaderna för alla gäster, lokal, dekorationer, underhållning och bröllopstårta.

I snitt brukar kuvertpriset ligga på 1 000 kr per person. Med andra ord är prisskillnaden mellan att ha 100 gäster i stället för 50 gäster 50 000 kr bara för själva kuvertkostnaderna. Om man ska ha öppen bar får man räkna med höga kostnader för alkohol och då kanske man också vill ha barpersonal.

Lokal, dekorationer, underhållning och bröllopstårta

I tillägg till festen består en bröllopsbudget av vigsel, kläder och styling, blommor, trycksaker och fotografering. Det kan också tillkomma kostnader för övernattningar, transport och bröllopsresa.

Notera att det är bröllopsparet som ska stå för kläder till tärnor, marskalkar och näbbar om det finns krav på vad de ska ha på sig, exempelvis om man vill att de ska bära matchande kläder. Men det är en kostnad man kan undvika genom att inte ha så specifika krav på vad de har på sig. Ibland står paret för styling och/eller buketter, men det varierar. Så, vad kostar ett bröllop för 50 personer? Det beror på själva upplägget.

Så mycket kostar en bröllopsfotograf

En bröllopsfotograf kostar i snitt mellan 7 000 kr – 25 000 kr för stillbilder, så även här kan det variera ordentligt beroende på vad man är ute efter. Men det är värt att nämna att ringarna, bröllopsbilderna och kanske bröllopsklänningen är några av de få fysiska tingen som kvarstår när den magiska dagen är över.

Resten är tillfälligt och över på några timmar; festen, danserna, dekoren, detaljerna, vigseln, skratten, löftena, blommorna, maten och mötena. Därför ska man vara försiktig med att försöka spara pengar på fotograferingen.

Att ta proffsiga bröllopsfoton är inte så lätt som det kanske ser ut. Visst vore det härligt att ha ett fantastiskt fotoalbum att bläddra i 5 år senare? Till och med 50 år senare.

Forskning om lokal, meny, underhållning etc.

Kostnad för ett bröllop med 100 gäster

En smart utgångspunkt när man ska göra en budget för sitt bröllop är att börja med en summa som känns realistisk och som man faktiskt har råd med. Utifrån det kan man börja göra lite research gällande lokal, meny, underhållning, fotograf, bröllopsringar, kläder och blommor. Fundera på vad som är allra viktigast för er.

Det går att ha ett billigt bröllop om man verkligen vill! Läs mer om hur ni kan spara pengar, tid och energi med ett enkelt bröllop.

Eftersom bröllopsfesten ofta står för cirka 45% av utgifterna kan man dra ner väsentligt på kostnaderna genom att välja en enkel meny, be goda vänner om hjälp eller rent utav ställa till med ett knytkalas!

Det finns inga regler som säger vad man kan eller inte kan göra på sitt bröllop, så det finns mycket frihet för de som vågar tänka utanför boxen. Kanske är det viktigaste av allt själva vigseln med bröllopslöftena, att alla kommer samman i glädje och har det fint tillsammans i kärlekens namn.

Det är just därför vi brukar svara med motfrågor när vi får frågan ”Vad kostar det att gifta sig?”. Om man vill gifta sig på ett slott, ha bröllopskläder från en italiensk designer och bjuda in 500 gäster med fri bar, då får man givetvis räkna med en saftig nota. Men om man föredrar att spara på slantarna går det precis lika bra att ha ett romantiskt budgetbröllop och be om hjälp från familj och vänner för att få allting att gå ihop.

Tips för lägre kostnader

  1. Planera ett sommarbröllop och låt Moder Jord stå för dekorationerna. Slå upp ett långbord i trädgården med minimal dekor eller varför inte gå lite boho och be vännerna att ta med sig porslin, skålar, glas, ljushållare och bestick i olika färger och former för en bohemisk atmosfär. Då spar man på eventuella hyrkostnader alternativt på miljön, eftersom man undviker papp och plast.
  2. Bjud in till knytkalas eller ha en enkel meny med bar till självkostnadspris.
  3. Planera ett förmiddagsbröllop mitt i veckan så slipper ni alkoholutgifterna. Ha mottagningen hemma så spar ni också på lokalkostnader.
  4. Skapa era egna inbjudningar och bröllopsprogram online med Zazzle. Deras program och mallar är både billiga, snygga och anpassningsbara. Klicka här för att läsa mer.
  5. Låna bröllopsklänning av en god vän och bjud på middag som tack.
  6. Undvik ordet ”bröllop” när ni tar kontakt med cateringfirmor, florister, bagerier, lokaluthyrning, med mera. Det tenderar nämligen att kosta mer när det är bröllopsrelaterat.
  7. Bröllopsresan behöver inte ta er till fjärran land. Med lägre resekostnader kan ni lägga pengarna på att ha det bra, äta gott och unna er lite extra lyx.
  8. Om ni har en skicklig hobbyfotograf i kompisskaran så kan ni fråga om hen har lust att ställa upp som bröllopsfotograf till ett schysst pris. Man kan även dela upp de olika momenten mellan hobbyfotografer och proffs och lägga pengarna på det som känns viktigast. Kanske själva vigseln och porträtten tas av en professionell fotograf, medan fest, förberedelser och detaljer fotograferas av en vän. Läs vår artikel om bröllopsfoto för mer information och tips.
  9. Utnyttja de kontakter ni har och var inte rädda för att be om rabatt. Era vänner och släktingar vill att ni ska ha en så fin bröllopsdag som möjligt och hjälper säkerligen till så gott de kan bara ni ber om hjälp.