Världen har upptäckt att det finns många fördelar med att göra saker och ting digitalt på distans. Vi jobbar hemifrån, handlar på nätet och nu är det många som frågar sig om man kan gifta sig online. Svaret är både ja och nej.
Här förklarar vi precis hur det går till när man gifter sig via internet. Läs vidare för att lära er hur ni kan planera ert drömbröllop med galans, utan några otrevliga överraskningar.
Några av de stora fördelarna med att flytta bröllopet online är att man kan gifta sig snabbt och spara en hel del tid och pengar, vilket också gäller för alla gäster. Med en video-ceremoni slipper gästerna resa långt, ta ut semesterdagar och spendera pengar, samtidigt som alla kan vara med på festen och ha kul ihop. Det finns olika metoder och grader av internetbröllop – låt oss reda ut alla frågetecken!
Den stora frågan är: kan man gifta sig online?
Låt oss börja med den juridiska synvinkeln. Vigsel på distans är inte tillåten i Sverige, eftersom båda makarna måste vara närvarande på samma fysiska plats med minst två vittnen och en behörig vigselförrättare.
Detta är det lag på (4 kap. 1+3 § ÄktB). Det går inte att gifta sig utan vigsel, oavsett om man väljer att gifta sig i kyrkan eller borgerligt. Men de flesta som pratar om att gifta sig snabbt online menar att de vill livestreama vigseln för släkt och vänner jorden runt.
Efter att paret har vigts av en vigselförrättare med närvarande vittnen på en fysisk plats, är det dags för fest! Man kan göra en hybridvariant med en liten festlokal och livestreama festen, vilket också kan kombineras med en videokonferens för alla som vill delta i firandet istället för att bara titta. De gäster som vill och kan delta fysiskt kan då komma till festlokalen, medan de andra gästerna deltar på distans. På så vis kan man gifta sig online på ett sätt som är bekvämt och smidigt för alla.
#1 Både för kyrkliga och borgerliga bröllop
Samma lagar gäller för alla som vill ingå äktenskap i Sverige eller inför en svensk myndighet utomlands, oavsett om man vill gifta sig kyrkligt eller borgerligt online. Däremot går det möjligtvis att gifta sig inför en utländsk myndighet i Sverige via videosamtal om vigselförrättaren befinner sig i ett annat land där videokonferensbröllop är giltiga. Då måste vigseln rapporteras till och godkännas av Skatteverket i efterhand för att det ska vara giltigt i Sverige. Men detta är högst ovanligt och inte sedvanligt för svenskar. Vi rekommenderar att ni kontaktar en jurist för mer information.
#2 Hur snabbt kan man gifta sig?
Om man vill att det ska gå undan gäller det att vara välorganiserad och se till att alla intyg och blanketter skrivs ut, fylls i och skickas dit de ska i enlighet med de tidsramar som gäller. När det kommer till hindersprövningen går det inte att påskynda processen.
Men en hindersprövning bearbetas relativt snabbt av Skatteverket, inom cirka 14 dagar. Dokumenten skickas sedan till vigselförrättaren ett visst antal dagar innan ceremonin. Återigen, antalet dagar varierar, men det brukar röra sig om 14 dagar. Kontakta din vigselförrättare för mer information och läs vår artikel om hindersprövning.
#3 Tips för livestreaming
I korta drag behöver man egentligen bara ha en mobil för att kunna livestreama sitt bröllop, plus ett konto på en plattform som stödjer streaming, ett stativ och en bra internetuppkoppling. Det finns många tjänster för streaming idag och en del är helt gratis, exempelvis YouTube och Facebook.
En viktig sak att tänka på är att man behöver ha en ganska snabb, relativt ny mobil för att streama video av hög kvalitet utan att det hackar för mycket. Det bästa är om man testar några gånger först och lär sig hur processen fungerar innan den stora dagen.