Du har säkert hört att man måste genomgå en hindersprövning innan man får gifta sig i Sverige. Det är en enkel process som dessutom är helt gratis. Men vad är egentligen en hindersprövning och vilka krav måste uppfyllas?
I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att snabbt och smidigt bocka av hindersprövningen från er att-göra-lista. Vi vet mycket väl att ni har många andra viktiga grejer att tänka på inför den stora dagen.
Läs vidare för att ta reda på hur lång tid det tar för Skatteverket att bearbeta dokumenten, vilka krav de har, vart man hittar blanketterna och vart de ska skickas, när handlingarna ska in till vigselförrättaren och huruvida det går att utföra processen digitalt.
Hur lång tid tar det med hindersprövning?
Hindersprövning har en handläggningstid på cirka två veckor och kontrollen utförs av Skatteverket. Processen ser ut som så att man går in på Skatteverkets hemsida och laddar ner en blankett för hindersprövning. Man får välja mellan en ifyllnadsbar PDF, som fylls i på datorn och skrivs ut, eller en icke ifyllnadsbar PDF, som skrivs ut och fylls i för hand.
Den ifyllda blanketten skickas sedan med post till adressen som står på blanketten. Om hindersprövningen godkänns av staten får man både intyg för hindersprövning och vigselintyg hemskickat. Intygen är giltiga i fyra månader. Nästa steg är att skicka in handlingarna till stadsledningskontoret senast cirka två veckor före vigseln, men det kan variera från kommun till kommun.
Som en tumregel bör man ansöka om hindersprövning minst fyra, fem veckor innan vigseldatumet. Men det kan vara skönt att vara ute i god tid med hindersprövningen även om det går snabbt, eftersom intygen är giltiga i fyra månader. Det speciella datumet närmar sig med raska steg och bröllopsplaneringen blir lätt överväldigande.
Kan hindersprövning göras snabbt?
I nuläget går det inte att skicka in en hindersprövning digitalt och det finns heller ingen möjlighet att påskynda processen. Men lyckligtvis är det en relativt snabb process, så länge man fyller i blanketten korrekt och skickar den till rätt adress.
Krav för svenska giftermål
Hindersprövning begärs gemensamt av paret som ska gifta sig i Sverige, oavsett om de är svenska medborgare eller ej. Det spelar heller ingen roll om de bor utomlands, utan det huvudsakliga är de vill gifta sig i Sverige. Men vad är det då som krävs för att man ska få sitt intyg?
Genom att begära hindersprövning försäkrar man att det inte förekommer något äktenskapshinder. I Sverige har vi nämligen några grundläggande krav gällande ålder, släktskap och att man inte redan är gift. Man måste vara myndig för att få gifta sig i Sverige och det innebär att man måste vara minst 18 år.
Svensk lag kräver även att paret inte är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller helsyskon, men kusiner och halvsyskon får däremot gifta sig. Om paret är halvsyskon måste de ansöka om ett tillstånd som utges av länsstyrelsen, men kusiner behöver inte ansöka om något tillstånd. Läs mer om vad hindersprövning har för handläggningstid och hur det går till i detalj på Skatteverkets hemsida.
4 tips för en smidig process
- Kontakta er vigselförrättare och fråga när de behöver ha era intyg för hindersprövning och vigselintyg. Vid borgerligt giftermål är det stadsledningskontoret i er kommun (kommunstyrelsens förvaltning) som tillhandahåller denna information. De brukar kräva att intygen skickas in minst 14 dagar före vigseln.
- Skicka in blanketten SKV 7880 till Skatteverket minst tre, fyra veckor innan stadsledningskontoret behöver ha era intyg för att vara ute i god tid. Eftersom intygen är giltiga i fyra månader har ni svängrum om ni skulle behöva skjuta lite på vigseldatumet.
- Var noggranna när ni fyller i blanketten för hindersprövning för att försäkra er om att det blir rätt. Skriv med prydliga bokstäver om ni väljer att fylla i blanketten för hand.
- Välj att få intygen skickade till en adress där ni vet att all post levereras till punkt och pricka så att det inte uppstår några förseningar.