Visst är det spännande när en vacker bröllopsinbjudan dimper ner i brevlådan (eller inkorgen), men det glada pirret i magen kan snabbt övergå till en lätt oro.
Vad ska man ha på sig och hur bör man bete sig på den stora dagen för att inte göra bort sig? Ta det lugnt och läs vidare så ska vi berätta om den vett och etikett som gäller på bröllop.
En sak är säker: bröllop är speciella, kostsamma och betyder oerhört mycket för brudparet och deras närmsta familjemedlemmar och vänner.
Av den enkla anledningen är det värt att anstränga sig lite extra för att följa de seder som råder. Här får du lära dig vad som förväntas av en bröllopsgäst så att du kan undvika den förnärmelse som infinner sig när man dyker upp i shorts bara för att det inte var någon klädsel angiven på inbjudan.
Även det blivande brudparet kan lära sig ett och annat om våra traditioner och seder i den här artikeln. Visste ni att man helst ska skicka ut tackkort till alla gäster som tack för att de kom och för eventuella gåvor? Gästerna å andra sidan kan förväntas skicka en bröllopshälsning efteråt som tack och ge det nygifta paret fortsatta lyckönskningar.
Vett och etikett på bröllop gällande klädsel
På vissa inbjudningar kan man se vad bröllopet har för klädkod: högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym eller kavaj. Vi börjar med den mest formella klädkoden, vilket är högtidsdräkt, med den internationella översättningen white tie. Då förväntas gästerna ha på sig folkdräkt, uniform, frack eller balklänning. Sedan blir kraven stegvis mindre formella.
Klädkod jacquet innebär antingen frackrock med väst, vit skjorta och slips eller mörk kostym för de manliga gästerna. För de kvinnliga gästerna gäller knälånga eleganta klänningar eller dräkt.
När det står klädkod: mörk kostym på inbjudan ska männen bära mörk kostym, men ej svart, då det är sorgens färg. För kvinnorna gäller fortfarande en knälång klänning eller dräkt, men i detta fall kan klänningen vara något mindre formell.
Sist men inte minst har vi klädkod: kavaj, som inte skiljer så mycket från den föregående klädkoden. Men det finns lite mer flexibilitet när det kommer till vilken färg det ska vara på kostymen.
Kavajen behöver fortfarande ha tillhörande kostymbyxor, men det går bra att välja en ljusare nyans på kostymen om bröllopet äger rum under sommarhalvåret. För de kvinnliga gästerna gäller samma utstyrsel som tidigare, det vill säga en knälång klänning eller dräkt.
Om det inte specificeras någon klädkod på inbjudan betyder det inte att man kan ha på sig jeans och t-shirt eller kortkort och magtröja. Under alla omständigheter förväntas bröllopsgäster vara elegant uppklädda, och damer, kom ihåg att vitt är brudens färg!
De olika klädkoderna avgör även vad brudparet har på sig. Gör en djupdykning online för mer detaljerad information om de olika alternativen.
Annat viktigt att tänka på
- Barn på bröllop: Huruvida barn får medtas eller ej kan ni se på er inbjudan. Om barnen inte är inkluderade på inbjudan rör det sig om ett barnfritt bröllop. Ibland är barnen inbjudna till vigseln, medan bröllopsfesten efteråt är barnfri.
- Bröllopspresent: Oavsett om det är frivilligt att ta med sig en gåva eller ej är det mer eller mindre förväntat. Det är som sagt väldigt kostsamt att arrangera ett bröllop, och bröllopsgåvor i form av presenter, pengar och presentkort hjälper det nya brudparet att få en bra start på sitt nya liv.
- Vissa människor älskar att hålla tal och stå i centrum, medan andra är livrädda för att prata inför en publik. Kom ihåg att det är upp till brudparet att välja vem eller vilka de vill be hålla tal, sedan får man tacka ja eller nej. Det är en ära att bli utvald, även om man helst skulle vilja avstå. Om man har mod nog att tacka ja får man under inga omständigheter backa ur på bröllopsdagen.
- Att vara punktlig och ge snabba besked är också viktigt när det kommer till vett o etikett på bröllop. Låt värdparet veta om du kan komma eller ej så snart som möjligt, oavsett om de har angett en tidsram eller ej. Antalet gäster har en stor inverkan på de inköp, beställningar och utgifter som måste göras i god tid före bröllopet. På bröllopsdagen bör man anlända i god tid, minst 20–30 minuter innan avsatt tid, för att undvika förseningar, trängsel och stress. Låt inte en trafikstockning sätta käppar i hjulen. Att smyga in i kyrkan när ceremonin redan har börjat är extremt genant för de som är sena och det kan dessutom förstöra stämningen.
- Sist men inte minst, använd mobilen så lite som möjligt. Om det står på inbjudan att mobilförbud gäller på bröllopet ska det naturligtvis respekteras. Alla behöver vi en mobildetox då och då.