Det finns enligt svensk tradition en talordning, som anger i vilken ordning alla tal ska hållas på bröllop. När talen planeras ska dessa förekomma i en viss ordning. Det finns olika sorters tal som kan hållas på bröllop men några tal är mer eller mindre standard och förekommer på nästan alla svenska bröllop.
Man kan nästan säga att det förväntas av exempelvis brudens och även brudgummens far att hålla tal.
Tal på bröllop är generellt ett både trevligt och festligt men för många tal kan lätt också förstöra bröllopsmiddagen. Gästerna ska ju hinna äta och konversera med varandra och av den anledningen rekommenderar vi att man sätter en maxgräns på hur många tal som får förekomma under bröllopsmiddagen.
Det är vanligen toastmasterns roll att se till att det vare sig blir för många eller för långa tal. Ett tal bör inte vara mer än ca. 3-4 minuter och det kan vara en god idé att inte tillåta mer än ca. 10-15 tal på ett bröllop för att göra middagen så trivsam och minnesvärd som möjligt.
Talordning och tal på bröllopet
Det bör alltså finnas en form av körschema avseende tal på bröllop. Den så kallade talarordningen på bröllop kan se ut så här:
- Välkomsttal
Ett välkomsttal ska alltid finnas med. Det hålls omedelbart då alla slagit sig ner och fått mat och dryck. Toastmaster hälsar alla välkomna och går igenom reglerna för talen. Därefter lämnas ordet över till den förste talaren, som traditionellt är brudens far, men detta kan även inkludera brudgummens föräldrar eller brudens mor. Talet bör avslutas med “Skål och välkomna” - Brudens far (obligatoriskt)
Håller tal till sin dotter och välkomnar brudgummen till familjen. - Brudgummens far och/eller mor (obligatoriskt)
Denne ska hålla tal till sin son och välkomna bruden till familjen. - Vigselförrättaren/Prästen
Talar och ger sina lyckönskningar. - Äldre generationen
Mor- och farföräldrar eller äldre släktingar ger brudparet sina lyckönskningar. - Syskon
Syskon berättar lämpligast roliga eller ömma barndomsminnen och anekdoter från livet. - Best man, marskalk & tärna
När best man eller maid of honor håller sitt tal riktas detta till antingen brudgum eller brud respektive, men ska även hylla den andra parten. - Övrig släkt
Kusiner, föräldrars syskon och annan släkt ger brudparet sina lyckönskningar. - Vänner
Vänners tal på bröllop riktas till vännen, alltså antingen brudgum eller brud, men ska alltid även hylla den andra parten. - Toastmaster/toastmadame
Läser upp telegram och hälsningar som inkommit till brudparet från de som inte kan närvara under bröllopsdagen. - Chef
Ger brudparet sina lyckönskningar. - Tacktal (värdinnans bordskavaljer) (obligatoriskt)
Att hålla tal sent under kvällen på ett bröllop kan kännas tufft då alla är trötta efter dagens festligheter. Det krävs typiskt sett ett glatt, kort tal som lyfter upp stämningen. Den som håller detta bröllopstal är vanligen brudens mors bordskavaljer. Han tackar värdfolket, för maten och önskar brudparet all lycka i framtiden. Talet avslutas med en skål till värdfolket eller värdinnan.
Hålla tal till brudparet – brudskålen
En del av talordningen är brudskålen som är en alldeles särskild skål, som ansvaras för av toastmastern/toastmadamen. När alla gäster samlats till bords så kommer brudparet in sist av alla. När alla satt sig ner och fått dryck så säger värden något i stil med “Nn och Xx tillönskas en sagolik framtid, för de nygifta och deras framtida lycka höjer vi våra glas till en brudskål!”
Därefter skålas det och man kan hurra för brudparet. Brudskålen kan också användas vid middagen som den första gemensamma skålen, förutsatt att den inte utbringas tidigare eftersom brudskålen bara bör förekomma en gång under bröllopet.
Vett och etikett för den som ska tala till brudparet
Enligt svensk bröllopstradition och etikett är det vanligt att flera personer håller tal till brudparet och för att fira dagen. Brudparet själva håller traditionellt sett inte tal, men skulle de vilja göra det lämpar det sig att detta sker på fjärde eller femte plats i talordningen under mottagningen.
Den som håller tal på bröllopet ska stå upp och vara vänd mot brudparet, en symbolisk gest för att hylla brudparet. Det hör till god ton att man håller talen korta och kärnfulla, gärna runt max tre till fyra minuter.
Talen ska vara glädjefyllda och sprida god stämning. För bröllopstal passar det generellt sett inte att tala om allvarliga, tråkiga livshändelser eller annat som uppfattas som negativt.
Man avslutar sitt tal med en skål och lyckönskningar för brudparet. En fin tradition är att låta alla talare höja sina glas och tillsammans utbringa en skål för lycka och välgång till de nygifta tu.